Kávé blog

Kávét ittál, mégis álmos vagy? Ez az oka!

2020. november 06. - szaboedit

2a8bf967-8622-4c3b-8dea-c4f39ddd4816.jpeg
Talán ismerős lehet számodra is az érzés, amikorra kávé elkortyolgatása után kb fél órával szinte ugyanolyan álmos leszel, mint annak előtte. Nos, hidd el, nem vagy vele egyedül. Az ok ugyanis magában a kávéban keresendő.

A kávébabban két fajta alkaloid található. A külső kéregben található koffein és a belsőben található teobromin. Először az élénkítő hatású koffein aktiválódik, ez élénkít. Szűkíti az ereket, fokozza a veseműködést. Ezzel egyidőben nő a vérnyomás, érezhető a vízhajtó hatás. Körülbelül fél órára rá aktivizálódik a teobromin, ami visszacsökkenti a vérnyomást és ez egyeseknél álmosságként jelenik meg.

Szerencsére ez a kellemetlen hatás elkerülhető: ha a kávéfogyasztás után egy kis pohár vizet is megiszol, (amit jobb helyeken automatikusan szervíroznak a kávé mellé), akkor a vérnyomásod nem szökik az egekbe, mivel a víz oldja a koffein hatását. (Arról pedig, hogy a víz még mi mindenre jó s kávé mellé, ITT olvashatsz egy cikket.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kave-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr5716263520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása