Kávé blog

Koffein, te csodás

2020. november 12. - szaboedit

pexels-chevanon-photography-333523.jpg
“Te fogyasztasz koffeint?” Ha feltennénk a kérdést, szinte biztos vagyok abban, hogy az emberek döntő többségénél igen lesz a válasz. A kávéfogyasztók körében mindenképp. A statisztikák szerint ráadásul a lakosság mintegy 80%-a valamilyen formában visz be a szervezetébe koffeint. De természetesen nemcsak a kávéban van ez a hatóanyag.

A világon bár több mint 60 különböző növény tartalmazza, mégis a kávébab a legnépszerűbb: évente mintegy 800 milliárd csészényi készül világszerte. Érdekes tény, hogy például a teában ugyanez a hatóanyag található meg: a különbség mindössze annyi, hogy a tea esetén a koffein a csersavhoz kötött formában van jelen, emiatt az élénkítő hatás kevésbé erős. A koffeint mindemellett a gyógyászat is használja: alkoholmérgezés illetve a kimerültség kezelésére is alkalmazzák. 

Kevéssé ismert információ, hogy a kávébabban megtalálható koffein mennyisége a pörkölés során csökken, ugyanis hő hatására lebomlik, így a markáns íz ebben az esetben nem jár együtt az erős élénkítő hatással. Plusz érdekesség, hogy a nők szervezetében a koffein felezési ideje (az az idő, amely alatt a szervezet egységnyi idő alatt  feldolgozott koffein mennyiség felétől megszabadul) pont feleannyi, így a hatása dupla ideig tart. Szóval hölgyek, nem véletlenül tart tovább az a kávé...

A bejegyzés trackback címe:

https://kave-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr516278596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P806 2020.11.13. 16:30:41

„Plusz érdekesség, hogy a nők szervezetében a koffein felezési ideje (az az idő, amely alatt a szervezet egységnyi idő alatt feldolgozott koffein mennyiség felétől megszabadul).”

Nos, ezt a mondatot be kéne fejezni, mert pont semmi nem derül ki belőle a nőkben vélt felezési idő hosszáról... :-p

P806 2020.11.13. 16:30:51

Kicsit érzékeny tetszik lenni, egy javító szándékú hozzászólást törléssel jutalmazni...
Lehet, nem véletlen, hogy ilyen sokan olvasták már ezt a bejegyzést is.
Na, mivel ezt is törölni fogja a blogger, csak annyit, soha nem tévedek többé ide. Éljen meg a sok kattintásból, ha tud.

szaboedit 2020.11.13. 16:31:39

@P806: Javítottam a mondatot, ahogy látja. Köszönöm, hogy szólt.

szaboedit 2020.11.13. 16:33:21

@P806: A kommentjét nem töröltem. Nem is volt törölve soha. Ha nem tartalmaz sértő kifejezéseket, mindig beengedem a kommentet.

Walter_Dornberger · www.jagger.hu 2020.11.15. 19:10:23

Kedves Szabó Edit!

Azt gondolom, hogy téved. Ha valaminek a felezési ideje kisebb, (az ön által említett példában "az az idő, amely alatt a szervezet egységnyi idő alatt feldolgozott koffein mennyiség felétől megszabadul"
Az azt jelenti, hogy rövidebb idő alatt csökken a koncentráció a felére, vagyis gyorsabban dolgozza fel a szervezete a nőknek a kávét, így végkövetkeztetése miszerint "így a hatása dupla ideig tart. Szóval hölgyek, nem véletlenül tart tovább az a kávé... " téves. Pont az ellenkezője igaz annak amit mond, tehát ha valaminek a felezési ideje kisebb, az gyorsabban fogy/ürül/bomlik stb. mintha nagyobb lenne a felezési idő.
Csak szakszerűen!
lásd felezési idő például a rádióaktív bomlásnál.

Sportman89 2020.11.19. 16:12:27

Én ritkán kávézom,de szeretem,viszont nem szeretnék rászokni. A kávé mellett úgy vélem,fontos minőségi hús is, ajánlom a www.facebook.com/Beta-Fresh-Kft-106963327841053 oldalt. Szép délutánt kívánok Mindenkinek! :)
süti beállítások módosítása