Kávé blog

Ezért NE legyen a kávé az első!

2021. január 18. - szaboedit

pexels-kaboompics-com-6347.jpg

Egy "valamire való" kávéfogyasztó jól ismeri azt az alap szituációt, amikor reggel  az óracsörgésre - a szerencsésebbek óra csörgés előtt - az első összetett gondolat, ami megfogalmazódik a fejben, a kávé. Az esetek döntő többségét ezután tett is követi, egy kisebb - nagyobb adag feketés barna nedű képében. Természetesen éhgyomorra, hogy máshogy? Csak azért, mert így hat. Mert anélkül gondolkodni se tudunk sokan. Pedig lehet, hogy nem kellene.

Alapvetően arról, hogy a kávé és főleg a benne megtalálható koffein mennyire egészséges vagy épp ártalmas a szervezetnek, megoszlanak a vélemények. (Még a szakértőké is.) De mint ahogy ahány ház, annyiféleképp készítik, úgy a fogyasztás idejét tekintve is nagy eltérések mutatkoznak. Alapvetően nem is az a kérdés, hogy konkrétan hány órakor érdemes fogyasztani a kávét - bár erre vonatkoztatva is készültek már vizsgálatok - mintsem inkább mikor nem. Ez pedig egyöntetűen a reggeli étkezés előtti időszakra vonatkozik. De vajon miért ne igyunk kávét éhgyomorra? Miért jó, ha reggeli után fogyasztjuk el az első adagot? Nos a kérdés több oldalról is megközelíthető.

Alapvetően a kávé nem éppen a gyomor legjobb barátja. Sokan pontosan emiatt fogyasztják feltejezve, vagy épp capuchino formájában. Ettől függetlenül a kávé emeli a gyomorsav mennyiségét, ami az arra érzékenyeknél diszkomfort érzést, vagy akár fájdalmat is okozhatnak. Másrészt pedig akkor, ha a szervezet a reggeli ébredés után a kávéval találkozik először, felborulhat a vércukorszint - szabályozás, ami kiugróan magas vércukor értékben nyilvánul meg. Különösen akkor, ha nem volt épp pihentető az alvás.

Mindezek ellenére nem kell lemondanod a reggeli kávéd okozta élvezetről. Elegendő néhány apró falat, egy kis kétszersült, vagy egy kis keksz és máris folyhat a kávé. Mert igazán csak kávéval indulhat a nap!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kave-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr5616393750
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása