Kávé blog

Kávé, csak rituálisan!

2021. január 30. - szaboedit

coffee-1867429_640.jpg

A kávé csakis tejjel? Először a cukor és utána főhet is a nedű? Bizony, akkor te is rituálisan iszod a kávét. De, még mielőtt rosszra gondolnál, jó ha tudod, hogy veled együtt milliom ember kortyolgatja, hasonló rituálékkal ezt a népszerű  koffeines italt.  És bár ezerféle eltérés lehet, bizonyos országokban megvannak azok a sajátosságok, amelyekről felismerhető az ott tradicionális kávéital. Ezek közt vannak érdekesek, meghökkentőek, mulatságosnak tűnők is.

Sajt a kávéba? Bizony! Finnország északi részén, sőt Lappföldön és a skandináv országok egyes vidékein is szokás a kávéba sajtot mártani. Régebben ráadásul rénszarvastejből készült és addig mártogatták, míg teljsesen magában nem szívta a kávét. A juustoleipa tulajdonképp egy sajttorta, amit szintén mártogatnak, de nem olvad el. Egyes helyeken a sajtkockát öntik fel forró kávéval.

Citromos kávé, avagy Espresso Romano: Azoknak, akik az ízesített kávékat kedvelik, mindenképp javasolt megkóstolni ezt az olasz különlegességet. A frissen főzött kávéba csepegtetett citomlé savas íze kihozza a presszó ízért és enyhíti a kesernyés ízét.

Café Bombón: Egy igazi édes bonbon kávé. Ez a spanyol kávékülönlegesség a presszó és a sűrített tej találkozása. Édesíteni sem kell. 

Teás kávé: Ha valami extravagáns italt keres az ember, a távolkelet mindig kínál valamilyen érdekességet. Ilyen például a tea és a kávé keresztezéséből létrejött teás kávé. Ráadásul tej-tejszín keverékkel is megbolondítják. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kave-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr5816403080
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása