Kávé blog

Pörköljünk...

2020. december 14. - szaboedit

pexels-aleksandar-pasaric-2711959_1.jpg

Talán Te is szembesülhettél azzal, hogy kedvenc kávéfőződben a különböző őrölt kávék más és más ízkombinációval kényeztetik az ízlelőbimbóidat. Egyes kávék keserűbbek, mások inkább gyümölcsös jegyekkel rendelkeznek. Ez nem csoda, hiszen a kávészemben mintegy 1000 féle aroma található meg és a kávé termőhelye nagyban befolyásolja a későbbi ízélményt. Az egyes fajták jellegzetességeiket a pörkölés során érik el, ezt az eljárás egyedisége hozza ki belőlük. 

A kávé pörkölése az a folyamat, mely során a kávébabot érő hőhatás megváltoztatja a kávé szerkezetét illetve ízét. Érdekes tény, hogy a zöld kávébabnak nincs íze. A  kémiai és fizikai átalakulás adott hőmérséklethez köthető, a pörkölés során, így a különböző pörkölési profilok alkalmazása különösen fontos. Ehhez figyelembe kell venni a kávé fajtáját, termőhelyét és feldolgozásának módját is. (Emiatt is találkozhatsz kávékeverékekkel is, mivel ez javítja a kávé minőségét. A jó keverék alkotói bár eltérőek, de jól harmonizáló jellegzetességgel rendelkeznek. A megfelelő pörkölés alkalmazása amiatt fontos, mert meghatározza milyen típusú kávéhoz megfelelő. Másféle pörkölés megfelelől a presszóhoz, a mokkához és a filter kávéhoz is.

Alapvetően három fő típust különböztetünk meg: világos, közepes és sötét. Az altípusok elnevezése területenként és országonként eltér. A szint meghatározásához nem a kávé színét, hanem a pörkölési folyamat állapotát vesszük alapul. 

A pörkölés folyamata: A zöld kávét hevíteni kezdik, így világossárga színt kap. Illata ekkor még nincs. A hő hatására a sárga babok megduzzadnak és elkezdenek barnulni. A kávé elkezd kukoricára emlékeztető hangokat adni, felülete ráncos és fakó lesz, mind világos, mind pedig sötét szemek is fellelhetőek. A reccsenések száma fokozatosan csökken, a szemek sima felületűvé válnak, a kávé középbarna színt kap. A tovébbi hő hatására, a kávénak egyre erősebb, karakteresebb illata lesz. A szemek lebarnulnak, csökken a súly, a felület fényes, de nemm olajos. Később újrakezdődik a reccsenés, és erősebb pörkölt illat érezhető. A felületen olajos kiválás jelenik meg. A kávé felülete végül fényes, olajos lesz, színe a feketéhez közelít, erős, égett, pörkölt illat érezhető. Ez a maximális pörkölési szint. 

A különböző népszerű pörkölések saját nevet is kaptak (így a csomagoláson jelölve a pörkölés szintjét. A Cinnamon, Light roast és az American a világos pörkölést, a City, City+ és a Full City a közepes pörkölést, a Vienna, French és az Italian a sötét pörkölést jelenti. 

Érdemes figyelembe venned azonban, hogy a lefőzött kávé ízélménye azonban nemcsak a pörköléstől, hanem a nyers kávé minőségétől, a kávétípusok keverékétől, az őrlési finomságtól és a lefőzés módjától is erősen függ.

A bejegyzés trackback címe:

https://kave-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr6116291964
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása