Kávé blog

Kávét a fajtájáról

2020. november 20. - szaboedit

pexels-cottonbro-3737655.jpg

Az emberek többségének megvan a kedvenc kávéja, ami nélkül egész egyszerűen nem indulhat a nap. De vajon belegondoltál miért pont az a kávé a kedvenced? A kávézás élménye? Mert felébreszt? Vagy csak mert egyszerűen finom? A titok elsősorban magában a kávéban keresendő.

Arabica, Robusta: ha kávéról illetve beszélünk, leggyakrabban ezen két legnagyobb kávéfajta egyikére gondolunk, annak ellenére, hogy a kávécserjék családjába több faj is beletartozik. Attól függően, hogy hol teremnek, sajátos nagyság, szín és ízvilág jellemzi az egyes al-fajtákat.

Az Arabica kávécserjéi igen kényesek: csupán a vulkanikus trópusi égövön, az Egyenlítő mentén teremnek meg (Közép- és Dél-Amerika, Karib-szigetek, Afrika, India és Pápua Új-Guineán.)  Árnyékos helyekre ültetik, mivel  nem szeretik a napfényt. Kézzel, szedik, egyenként válogatva az optimálisan érett bogyókat.  A gondos szüretelés mellett nem véletlenül az arabica teszi ki a világ kávétermelésének mintegy háromnegyedét.  Minősége, lágy, selymes, mással nem összehasonlítható ízvilága és aromagazdagsága miatt a legkeresettebb kávéfajta. Nem véletlenül a legdrágább, leginkább aromás kávék mind az arabica fajtából kerülnek ki. (Blue Mountain, Jamaica vagy a Mauritiuson termő kevésbé ismert Bourbon például.) Koffeintartalma azonban ezeknek a kávébaboknak alacsony, mindössze 0,3 - 1,5%.

A Robusta kesernyésebb, markánsabb ízvilágú, kevésbé aromadús, ám magasabb koffein tartalommal rendelkező kávéfajta. Testesebb, erősebb kávé készíthető belőle. Általában keverik a különböző típusokat. Síkságon termesztik a kávécserjéket, melyek szeretik a közvetlen napfényt. (Nevét egyébként pont az ellenállóképességéről, "robosztusságáról" kapta.)  Koffeintartalma 1,5 - 4%. Érdekesség, hogy a robustában több a fehérje, emiatt az ebből készített presszó tetején mindig lesz krémréteg.

 Ahogy láthatod, a  kávé íze alapvetően annak fajtájától függ, illetve attól, hogy kávéról vagy kávé keverékről van szó. Ezek mellett azonban az igazi kávé ínyencek tudják: más szempontok is szerepet játszanak, hogy tökéletes legyen az ízélmény. De ez már egy másik történet...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kave-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr2816291932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sportman89 2020.11.26. 17:07:20

Nagyon elragadott ez a bejegyzés, gratuláció hozzá, s ha minőségről van szó,válasszuk a minőségi húst, keressük fel a www.facebook.com/Beta-Fresh-Kft-106963327841053 oldalt. Minden jót kívánok! :) Kávézzunk, ahogy jól esik.
süti beállítások módosítása