Az emberek többségének megvan a kedvenc kávéja, ami nélkül egész egyszerűen nem indulhat a nap. De vajon belegondoltál miért pont az a kávé a kedvenced? A kávézás élménye? Mert felébreszt? Vagy csak mert egyszerűen finom? A titok elsősorban magában a kávéban keresendő.
Arabica, Robusta: ha kávéról illetve beszélünk, leggyakrabban ezen két legnagyobb kávéfajta egyikére gondolunk, annak ellenére, hogy a kávécserjék családjába több faj is beletartozik. Attól függően, hogy hol teremnek, sajátos nagyság, szín és ízvilág jellemzi az egyes al-fajtákat.
Az Arabica kávécserjéi igen kényesek: csupán a vulkanikus trópusi égövön, az Egyenlítő mentén teremnek meg (Közép- és Dél-Amerika, Karib-szigetek, Afrika, India és Pápua Új-Guineán.) Árnyékos helyekre ültetik, mivel nem szeretik a napfényt. Kézzel, szedik, egyenként válogatva az optimálisan érett bogyókat. A gondos szüretelés mellett nem véletlenül az arabica teszi ki a világ kávétermelésének mintegy háromnegyedét. Minősége, lágy, selymes, mással nem összehasonlítható ízvilága és aromagazdagsága miatt a legkeresettebb kávéfajta. Nem véletlenül a legdrágább, leginkább aromás kávék mind az arabica fajtából kerülnek ki. (Blue Mountain, Jamaica vagy a Mauritiuson termő kevésbé ismert Bourbon például.) Koffeintartalma azonban ezeknek a kávébaboknak alacsony, mindössze 0,3 - 1,5%.
A Robusta kesernyésebb, markánsabb ízvilágú, kevésbé aromadús, ám magasabb koffein tartalommal rendelkező kávéfajta. Testesebb, erősebb kávé készíthető belőle. Általában keverik a különböző típusokat. Síkságon termesztik a kávécserjéket, melyek szeretik a közvetlen napfényt. (Nevét egyébként pont az ellenállóképességéről, "robosztusságáról" kapta.) Koffeintartalma 1,5 - 4%. Érdekesség, hogy a robustában több a fehérje, emiatt az ebből készített presszó tetején mindig lesz krémréteg.
Ahogy láthatod, a kávé íze alapvetően annak fajtájától függ, illetve attól, hogy kávéról vagy kávé keverékről van szó. Ezek mellett azonban az igazi kávé ínyencek tudják: más szempontok is szerepet játszanak, hogy tökéletes legyen az ízélmény. De ez már egy másik történet...