Kávé blog

Kávétípusok terítéken

2020. december 11. - szaboedit

pexels-ksenia-chernaya-3952059.jpg

Bár Magyarországnak nincs tipikusan "kávé történelme", azt hiszem, nem túlzás azt állítani, hazánkban legalább annyian rajonganak a jó kávéért, mint a finom ételekért vagy éppenséggel a fociért. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a statisztikák szerint, a felnőtt lakosság mintegy 70%-a napi rendszerességgel fogyaszt valamilyen kávéitalt. Bár a magyarországi kávékultúra csak a török időszak alatt kezdett kibontakozni és sokáig luxuscikknek számított, az utóbbi 25-30 évben folyamatosan fejlődött és az újonnan nyíló kávézók sora is mutatja: újra reneszánszát éli. Ez az "újhullám", hozta magával a hagyományos kávétípusok mellett a hazánkban kevésbé ismert kávékülönlegességek megjelenését is. Ha eddig nem tudtad, mi az Americano, vagy hogyan készül egy Ristretto esetleg egy Latte machiato, akkor figyelj, mert lerántom a leplet!

Az Espresso, vagy ismertebb nevén presszókávé szerintem mindenki számára ismerős - ez az igazi "alap" kis fekete. Egy adag 35-40 mililiter. Jellegzetes, sötétbarna színű, krémes textúrájú ital, habos felső réteggel (crema). Az olaszoknál 6,5-7,5 gramm őrölt kávéból készül, jellegzetesen cukor és tej nélkül isszák. Dupla változata Doppio néven ismert.

 A Ristretto, az espresso töményebb, erősebb változata, egy adag 20-25 mililiter. Nemcsak a vízmennyiség kisebb, hanem az őrlési finomság is nagyobb, habár ugyanakkora mennyiségű őrölt kávéból készül. Feketébb, sűrűbb, erősebb, mint a presszókávé.  

A Lungo, azaz hosszúkávé, ugyanazon mennyiségű őrölt kávéból több vízzel készül az espressonál, de az őrlés is durvább. Kevésbé intenzív, hígabb kávéital készül belőle. Az Americano, a hosszú kávé egy változata, azonban más arányokkal a Lungo 1:3 helyett  1:2 arányú. 

A Cortado, vagy más néven Espresso machiato nem más mint a presszókávé tejhabsapkával a tetején. A Flat White, ennek egy változata, olyan csavarral, hogy a dupla ristretto mellett 2/3 rész tejhab ún. mikrohab, azaz lágyabb és könnyedebb, ezáltal akár mintákat is varázsolhatsz a kávé tetejére. 

Café Latte, vagy simán Latte, a jól ismert tejeskávé, azaz a presszó és a sok gőzölt tej keveréke (ebben a sorrendben), kellemes bézs színvilágú homogén ital. Tetejére krémes tejhab kerül. A Latte Machiato hasonló elven készül, viszont a gőzölt tejbe csorog a presszó, így a rétegek elkülönülnek. Bő tejhab koronázza az italt. A Cappucino ismertségben a Lattéval vetekszik: 1:3 arányú espresso, forró tej és tejhab keveréke. Koffeintartalma kisebb.

Ezek a kávékülönlegességek sokáig az igazi kávéházak sajátjai voltak, azonban a profi kávégépek megjelenésével már az otthonod kényelmében sem kell lemondanod a kedvenc italodról. Egy csúcsgéppel akár egy tökéletes cappucinotól egy krémes machiatoig szinte bármit el tudsz készíteni. 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kave-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr5016328986
Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása