A tökéletes kávé ízélménye, (amelyre minden szenvedélyes kávérajongó vágyik) a kávé típusok megfelelő keverékén (az arabica és robusta kávé arányán), a nyers kávé minőségétől, az őrlési finomságtól és a lefőzés módjától, hanem az alkalmazott pörkölési profiltól is erősen függ.
A bolti forgalomban kapható kávék csomagolásán előszeretettel feltüntetik, hogy az adott keverék milyen kávék keverékéből áll, (különösen divatos lett a termőterület feltüntetése), sőt a pörkölési eljárás nevét is. Ahhoz, hogy ne érjen csalódás a választott kávédból főzött nedűben, érdemes tisztában lenned, melyik, milyen. Nézzük a legnépszerűbb pörkölési módokat és azt, hogy mit is jelentenek.
A bécsi pörkölés világos pörkölési mód, a gyengébb kávékhoz jó. A kávébab felülete világos- vagy középbarna, nem olajos. Arabica kávét pörkölnek ilyen módon, savanykás, kesernyés íz jellemző.
A francia pörkölés közepes pörkölést jelöl, közép- vagy sötétbarna színű kávébabot eredményez, a kávé íze erőteljesebb. A kávészemek felülete száraz vagy olajos. Arabica és Robusta kávék keverékét pörkölik így, ez a legáltalánosabb pörkölési mód.
Az olasz pörkölés sötét pörkölési mód, mely mélybarna, majdnem fekete színt ad a kávébabnak. Felülete olajos, kemény, így a legfinoomabbra őrölhető. Testes, kesernyés ízt ad, Cafe Crema a legtökéletesebb belőle. Általában kávékeverékeket pörkölnek íly módon.
Következzen néhány kevésbé ismert pörkölési profil is.
Világos fahéj – a kávébab színe világosbarna, még az első reccsenés előtt elérhető.
Fahéj – szintén világosbarna szín, az első reccsenés elején elérhető.
New England – enyhén sötétedő világosbarna, az első reccsenés tetőpontján elérhető.
Amerikai – még világos pörkölés, középbarna szín, ami az első reccsenés végén elérhető.
City és City+ – középbarna szín, az első reccsenés után elérhető.
Vienna Roast (bécsi pörkölés) – olajos és sötétbarna felszín, a második reccsenés elején elérhető.
French (francia pörkölés) – Nagyon fényes, mélysötét barna szín, a második reccsenés végén.
Italian (olasz pörkölés) – Karakteres sötétbarna szín, olajosan fényes felszín.
Spanish, Neapolitan (spanyol pörkölés) – Csaknem teljesen fekete és matt felszín.