Kávé blog

Olasz, Francia, Bécsi - Te hogy szereted?

2020. december 17. - szaboedit

pexels-olha-ruskykh-6166702.jpg

A tökéletes kávé ízélménye, (amelyre minden szenvedélyes kávérajongó vágyik) a kávé típusok megfelelő keverékén (az arabica és robusta kávé arányán),  a nyers kávé minőségétől, az őrlési finomságtól és a lefőzés módjától, hanem az alkalmazott pörkölési profiltól is erősen függ.

A bolti forgalomban kapható kávék csomagolásán előszeretettel feltüntetik, hogy az adott keverék milyen kávék keverékéből áll, (különösen divatos lett a termőterület feltüntetése), sőt a pörkölési eljárás nevét is. Ahhoz, hogy ne érjen csalódás a választott kávédból főzött nedűben, érdemes tisztában lenned, melyik, milyen. Nézzük a legnépszerűbb pörkölési módokat és azt, hogy mit is jelentenek.

bécsi pörkölés világos pörkölési mód, a gyengébb kávékhoz jó. A kávébab felülete világos- vagy középbarna, nem olajos. Arabica kávét pörkölnek ilyen módon, savanykás, kesernyés íz jellemző.

A francia pörkölés közepes pörkölést jelöl, közép- vagy sötétbarna színű kávébabot eredményez, a kávé íze erőteljesebb. A kávészemek felülete száraz vagy olajos. Arabica és Robusta kávék keverékét pörkölik így, ez a legáltalánosabb pörkölési mód. 

Az olasz pörkölés sötét pörkölési mód, mely mélybarna, majdnem fekete színt ad a kávébabnak. Felülete olajos, kemény, így a legfinoomabbra őrölhető. Testes, kesernyés ízt ad, Cafe Crema a legtökéletesebb belőle. Általában kávékeverékeket pörkölnek íly módon.

Következzen néhány kevésbé ismert pörkölési profil is.

Világos fahéj – a kávébab színe világosbarna, még az első reccsenés előtt elérhető.

Fahéj – szintén világosbarna szín, az első reccsenés elején elérhető.

New England – enyhén sötétedő világosbarna, az első reccsenés tetőpontján elérhető.

Amerikai – még világos pörkölés, középbarna szín, ami az első reccsenés végén elérhető.

City és City+ – középbarna szín, az első reccsenés után elérhető.

Vienna Roast (bécsi pörkölés) – olajos és sötétbarna felszín, a második reccsenés elején elérhető.

French (francia pörkölés) – Nagyon fényes, mélysötét barna szín, a második reccsenés végén.

Italian (olasz pörkölés) – Karakteres sötétbarna szín, olajosan fényes felszín.

Spanish, Neapolitan (spanyol pörkölés) – Csaknem teljesen fekete és matt felszín.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kave-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr6516334672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása