A igényesebb kávéházakban, kávézókban a szervírozott eszpresszó mellett mindig találsz egy kis pohárka vizet is. Talán te is azok közé tartozol, akik furcsállják ezt: pedig nem újkeletű hagyomány.
A kávé utáni víz fogyasztása Ausztriában vált szokássá az 1600-ás években, Magyarországra viszont csak a szocializmus idején vált a szervírozás részévé. Az akkoriban használt kávé jóval savasabb, ezáltal kesernyésebb is volt, mint a mostanság kaphatóak. Azért, hogy ez a sokak számára zavaró utóíz ne maradjon meg, itták a vizet. Sajnos akkoriban sokszor csak a hatásáért és nem a kávé szenvedélyéért fogyasztották. (Ha belegondolsz, hogy minden valamire való sarki késdobálóban már kapni lehetett, azt a “méregerős feketét”, aminek csak egyetlen célja volt: felébreszteni a delikvenst, ezen nem is fogsz elcsodálkozni.)
Ma már aki kávét iszik, az élvezni (is) akarja. Akár egy harmonikus lattéban, izgalmas cappuchinoként, vagy latte machiatoként, vagy pusztán édes kis feketeként. A kávé nem csak egy lötty, ami arra szolgál, hogy felébredj. Pontosan emiatt is jó a víz a kávé mellé: ha ugyanis megiszod, tovább a szádban marad az aroma. No, de nemcsak ezért! Jó hatással van a vérnyomásra, így kávé után nem ugrik meg, sőt még az esetlegesen rád törő fáradtságot is megszűnteti. Szuper, nem?
Szóval, ha legközelebb kávézol, jusson eszedbe azt az egy pohárka vizet is meginni utána. Hidd el, csak jót teszel vele.